تاپ تو
بهترین مرجع تصویری کشور
دستهها
- cms
- External Videos
- php
- xml
- ابزار ها
- اجتماعی
- استایل
- اسکریپت
- اسلامی
- اعمال
- الهام بخش
- انگلیسی
- بازی سازی
- برنامه نویسی
- برنامه ها
- تاریخی
- ترنسپرنت یا جدا شده
- تلویزیون
- جنگ
- چهارده معصوم
- حدیث
- حوزه
- حوزه
- خاطرات شهدا
- دانستنی ها
- دستهبندی نشده
- دعا
- رایانه
- زنان
- زندگینامه شهدا
- زینب الکبری علیهاالسلام
- سه بعدی
- شخصیت ها
- شخصیت های دینی
- شعر
- شگفتی ها
- طب سنتی
- طراحی دیجیتالی
- طراحی دیجیتالی
- طراحی صفحات وب
- طنز
- طنز
- طنز
- عاشورا
- عکاسی حرفه ای
- عکاسی عمومی
- عکس
- عکس بازی ها
- فوتوشاپ
- فونت ها
- فیلم ها
- فیلم های آموزش
- کار با تصاویر
- کار با ویدو
- کتاب
- لطیفه
- مذهبی
- مشکلات
- مشکلات دینی
- مطالب
- نقاشی
- نهج البلاغه
- وقایع
- وقایع تاریخی
- وهابیت مرتد
اخبار روز
دوستان
آموزش نقاشی مو بر روی کاغذ-Hair paintings on paper
بوسیله | مهر ۲۸, ۱۳۹۳ | بدون دیدگاه
http://dl.pic10.ir/files/How_to_draw_and_color.mp4
ل مساحت پوست سر تقریباً ۵۰۰ سانتیمتر مربع میباشد، که دارای حدود ۲۰۰ تار مو در سانتی متر است. ولی واحد شمارش موی سر گرافت است نه تار مو. هر گرافت از چند تار مو تشکیل شده که از ریشه به هم ارتباط دارند[۲].
ساختمان مو
بدن انسان نزدیک به ۵ میلیون تار مو دارد، که پوست سر ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار از این تعداد را در بر میگیرد. افراد با موهای بلوند بیشترین تعداد فولیکولها را در سر داشته و بعد از آنها به ترتیب افراد با موهای قهوهای، موهای قرمز و سیاه قرار میگیرند. رویش طبیعی موی سر cm۱تا ۰٫۶ در ماه است. یک تار مو شامل قسمتهای زیر میباشد:
- شفت یا ساقه مو (قسمتی که از پوست خارج شده و قابل رویت است)
- ریشه مو (قسمتی که زیر پوست قرار گرفته)
- فولیکول مو (مسیری لوله مانند در ناحیه درم که ریشه مو در آنجا رشد میکند)
در انتهای فولیکول ناحیهای برجسته به نام "بولب" است که پیگمان رنگی ملانین در آن تولید میشود، در موهای مشکی این قسمت سیاه بوده و در موهای روشن و سفید، بی رنگ میباشد. قسمت انتهایی بولب دارای یک فرورفتگی است و بافت پیوندی که از درم به این قسمت وارد شده "درمال پاپیلا" نامیده میشود. درمال پاپیلا توسط مویرگهای خونی تغذیه میشود و مسئول تولید موی جدید میباشد. ترکیب اصلی مو یک پروتئین ساختمانی محکم به نام "کراتین" میباشد این پروتئین در ناخن و سطح خارجی پوست هم وجود دارد.
ساقه مو از سه لایه تشکیل شده: ۱. داخلی ترین لایه "مدولا" نامیده میشود و فقط در موهای ضخیم بدن (Terminal Hair) وجود دارد، این لایه نور را به خوبی منعکس میکند و باعث میشود رنگ مو در آفتاب نسبت به سایه متفاوت باشد. ۲. لایه میانی "کورتکس" نامیده میشود و لایهای است که استحکام و رنگ و حالت مو رامشخص میکند. ۳. خارجی ترین لایه "کوتیکول" نامیده میشود، این لایه نازک و بدون رنگ میباشد و نقش آن محافظت از لایه ضخیم و ملانین دار کورتکس میباشد
سیکل طبیعی رشد و ریزش مو:
برای درک علت ریزش مو لازم است که سیکل طبیعی رشد مو را بدانیم.
موی انسان به صورت دوره رشد- استراحت، رشد میکند. این سیکل سه مرحله دارد: ۱- آناژن: مرحله رشد
۲- کاتاژن: مرحله پسرفت
۳- تلوژن: مرحله استراحت
به دنبال دورههای رشد (آناژن) ۸-۲ ساله (به طور متوسط سه ساله) یک دوره کوتاه ۴-۲ هفتهای داریم که طی آن مو کاملاً پسرفت میکند (کاتاژن) سپس مرحله استراحت (تلوژن) شروع شده و ۴-۳ ماه طول میکشد. ریزش مو تنها هنگامی اتفاق میافتد که سیکل رشد بعدی شروع شده و یک موی دیگر رشد میکند. به طور متوسط روزانه ۱۰۰-۵۰ موی در مرحله تلوژن میریزند. این ریزش مو طبیعی است و همان ریزشی است که در هنگام دوش گرفتن و برس زدن مو دیده میشود. این موها دوباره رشد خواهند کرد. در هر زمان کمتر از ۱۵٪ موها در مرحله استراحت هستند و بعد از گذشت ۳ تا ۴ ماه این موها میریزند و به جای آنها موهای جدیدی رشد میکنند.
مشکل زمانی آغاز میشود که موهای ریزش یافته بیشتر و سریع تر از موهای رویش یافته جدید باشند و یا رشد موهای جدید ضعیف شود در این حالت بعد از مدتی از تعداد کل موها کاسته شده و فرد متوجه کاهش حجم موهایش میشود. لذا درعلم پزشکی زمانی میگویند، فرد دچار ریزش مو شده است که در طول روز بیش از ۵۰ تا ۱۰۰ تار موی او بریزد یا اگر حدود ۱۰۰ تار مو را گرفته و بکشند بیشتر از ۴ تا ۵ تار مو کنده شود و بریزد. عوامل مختلفی میتوانند روی سیکل رویش مو اثر گذاشته و باعث ریزش موی دائم یا موقت شوند، شایعترین علت ریزش موی سر هم در آقایان و هم در خانمها ریزش موی هورمونی– ژنتیکی یا آندروژنتیک (Androgenetic alopecia) میباشد، از دیگر عوامل میتوان به سابقه تب بالا، بیماریهای تیروئید، کم خونی، رژیمهای غذایی خاص، زایمان و شیردهی، مصرف بعضی داروها، بیماریهای التهابی یا عفونی پوست سر، مواد شیمیایی، شیمی درمانی، استرس و غیره اشاره نمود که در ادامه هر یک را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم:
ریزش موی آندروژنتیک:
معمولترین و شایعترین علت ریزش مو در آقایان و خانمها عامل پر قدرت آندروژنتیک میباشد. اصطلاح "آندرو" از آندروژن یا هورمانهای مردانه ساز مانند "دی هیدروتستوسترون" و "تستوسترون" گرفته شده که وجود آنها برای ریزش موی آندروژنتیک هم در آقایان و هم در خانمها لازم هستند و "ژنتیک" نشان از ژنی دارد که به ارث رسیدن آن برای بروز این نوع ریزش مو لازم است.
در آقایان میزان فراوانی طاسی، ۳ نفر از هر ۵ مرد تا قبل از سن ۵۰ سالگی میباشد، درحالی که در زنان، ۱ نفر از هر ۴ زن از دست دادن مو و نازک شدن مو را تجربه میکنند و بعد از یائسگی بیشتر مستعد طاسی هستند.
در آقایان بعد از بلوغ به دنبال افزایش سطح هورمونهای آندروژنی نازک شدن موها و عقب رفتن موهای ناحیه پیشانی شروع میشود. عقب رفتن خط رویش مو در شقیقهها در اکثر مردان سفیدپوست، چه آنهایی که ریزش موی آندروژنتیک در آینده پیدا میکنند و چه آنهایی که پیدا نمیکنند، دیده میشود اما در آنهایی که ریزش موی آندروژنتیک دارند ریزش موی شقیقهها به نواحی عقب تر پیشروی و به قله سر ختم میشود.
موهای پشت و بغل سر چون عموما فاقد گیرندههای هورمون مردانه میباشند، ریزش پیدا نکرده و تا آخر عمر باقی میمانند.
درخانمها هم این نوع ریزش مو ایجاد میشود ولی معمولا باعث نازک شدن مو وریزش منتشر در سر میشود.
عدم تعادل بین هورمونهای زنانه و مردانه میتواند سر چشمه ریزش مو در خانمها گردد. به همین دلیل دادن آزمایشات هورمونی الزامی است. اغلب زنان با الگوی ریزش زنانه هیچ علائم کلینیکی یا بیوشیمیایی دال بر هورمون جنسی مردانه (آندروژن) اضافی نشان نمیدهند. حتی در مواردی با وجود سطح طبیعی تستوسترون، حساسیت بیش از حد نسبت به آندروژنها و یا تعداد بیش از حد گیرندههای موجود در فولیکولهای موی سر سبب ریزش مو میگردند.
میزان آندروژنها برای بروز ریزش مو، لازم نیست بیشتر از حد طبیعی باشد. اگر ژن ریزش مو موجود، و آندروژنها حتی در حد طبیعی باشند، ریزش موی آندروژنتیک بروز میکند. آندروژنها مهمترین فاکتورهای اثر گذار در ریزش موی سر انسان هستند. رشد سبیل، موهای زیربغل و ناحیه کشاله ران به آندروژنها وابسته است. رشدموی سر وابسته به آندروژنها نیست ولی وجود آندروژنها برای ریزش موی مردانه لازم هستند.
در سلولهای خاصی از بدن هورمون تستوسترون توسط آنزیم ۵- آلفا ردوکتاز به هورمون قوی تر دی هیدرو تستسترون تبدیل میشود، درمال پاپیلای فولیکول مو گیرندههای زیادی برای این هورمون داشته و این هورمون اثری مخرب بر روی فولیکولهای سر دارد و باعث ضعیف شدن آنها شده و موهای رشد یافته جدید مرتبا نازک تر شده تا اینکه دیگر مویی از آن فولیکول رشد نمیکند.
دی هیدرو تسترون (DHT)از طریق کوتاه کردن سیکل رشد مو باعث میشود موی ضخیم در فولیکولهای دارای گیرنده این هورمون به موی کرکی و نازک تبدیل شود این کار باعث میشود یک فولیکول قبل از رسیدن به مرحله آخر رشد به طور زودرس وارد فاز استرحت شده و رشد بیشتر آن متوقف میشود. تصویر زیر یک فولیکول مو که از نظر ژنتیکی حساس به آندروژن میباشد را نشان میدهد که ازفاز آناژن به تلوژن رسیده و سپس وارد مرحله آناژن جدید شده در حالی که کوچکتر و نازک تر و کمرنگ تر از قبل به نظر میرسد در صورتی که این سیکل رشد معیوب چند بار تکرار شود یک موی ضخیم به موی کرکی تبدیل شده سپس به تدریج تمام موهای ناحیه گرفتار، درگیر این جریان شده و با گذشت زمان سر توسط موهای کرکی نازک پوشیده میشود. تولید پیگمان (دانه رنگی) نیز کاهش پیدا میکند و موها کمرنگتر میشوند. نهایتا ناحیه مبتلا، کم پشت به نظر رسیده و ممکن است طی زمان از مو خالی شود.
این پدیده کرکی شدن یا مینیاتوری شدن مو نامیده میشود.
مردان و زنان دچار ریزش مو، ژنهای مربوط به ریزش مو را از یک یا هر دو والدین خویش به ارث میبرند. این ژن در مردان به صورت اتوزومال غالب و در زنان اتوزومال مغلوب ظاهر میشود. در مرحله تشکیل جنین ژن طاسی باعث میشود یک سری از فولیکولهای مو نسبت به دی هیدرو تستوسترون حساس شوند و بعد از بلوغ به دنبال افزایش سطح هورمونهای آندروژنی این فولیکولهای حساس به مرحله کرکی شدن وارد شده و از بین میروند. سن شروع، میزان و سرعت ریزش مو در هر فرد فرق میکند. چرب بودن مو، استفاده از ژل و سشوار بیش از حد، بیماریهای شدید، سوء تغذیه یا کمبود ویتامینها میتوانند این روند را تسریع کنند.
در حال حاضر تنها راه حل برای درمان این نوع ریزش مو، کاشت موی طبیعی است و مابقی درمانها از جمله لیزر درمانی، مزوتراپی، ماینوکسدیل و فیناستراید تنها بازه زمانی کرکی شدن موها را طولانی تر میکنند.
اصطلاحات در زبان
موی جانداران غیر انسان، پشم یا خز نیز نامیده میشود. به هر دانه از موها یک تار مو گفته میشود. به مجموعه یا دستهای از موی سر، زُلف، گیس و گیسو هم میگویند. به سر بیمو تاس یا کَچَل و به شخص بسیار پرمو در زبان عامی "پشمالو" هم گفته میشود.
به افرادی که موهای سرشان به مقدار زیادی ریختهباشد کَچَل گفته میشود و اگر موهای سر به طور کامل ریخته باشد آن فرد را تاس (و در زبان عوام کلاچه) میگویند.[۳]
در افغانستان به کسی که موهایش در پیری هنوز چندان سفید نشدهاست سیاهزاغ گفته میشود.[۴]
مدلهای اصلاح مو
![]() |
این بخش نوشتار نیازمند گسترش است. |
جستارهای وابسته
پانویس
- Wade, N. (2007). In Lice, Clues to Human Origin and Attire. New York Times, 156(53877), A17-A17.
- سایت اطلاعرسانی دکتر علی وفایی
- واژهٔ کلاچه در تهران در این شعر کودکانه "کچل کچل کَلاچه / روغن کلهپاچه" دیده میشود. در کرمان این واژه در معنی سر کاملاً بیمو کاربرد دارد و کِلاچه تلفظ میشود: نگا. : فرهنگ گویش کرمانی. مولف: محمود صرافی. مقدمه: محمد باستانی پاریزی، تهران.
- اکبری شالچی، امیرحسین، فرهنگ گویشی خراسان بزرگ، تهران: نشر مرکز، ۱۳۷۰.
پیوند به بیرون
منابع
مشارکتکنندگان ویکیپدیا، «(Haar (zoogdier»، ویکیپدیای هلندی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۱۵ نوامبر ۲۰۰۷).
شما باید شما وارد شدید to post a comment.